Bruiloften en bloemen
gaan hand in hand. Ook letterlijk, omdat de bruid meestal haar bruidsboeket
vast heeft. Tegenwoordig zijn ook daar zo veel mogelijkheden voor. Het is maar net wat voor bloemwerk bij jullie bruiloft past. En zo geldt natuurlijk ook voor de bruidstaart.
Zelf ben ik groot voorstander om alles te laten matchen. Hetzij in kleur of
vorm of allebei. Misschien wil je de bloemen uit het bruidsboeket ook terug
laten komen op de bruidstaart. Maar wat zijn dan je opties? Hieronder lees je
meer over het gebruik van verse bloemen, eetbare verse bloemen en suikerbloemen.
Met verse bloemen weet je zeker dat ze matchen bij je bruidsboeket zo lang ze bij dezelfde bloemist vandaan komen. Echter zitten hier wel een paar haken en ogen aan. Want meer bloemen dan je verwacht zijn giftig en kunnen dus niet op de bruidstaart geplaatst worden. Omdat de bruidstaart vaak wat langer staat en de bloemen geen water krijgen, wil je in de zomer ook niet bloemen die te kwetsbaar zijn en zullen verleppen op je bruidstaart. Kan er dan niks? UIteraard zijn er genoeg opties die wel op de bruidstaart kunnen. Deze worden dan eerst behandelde zodat ze voedselveilig op de taart geplaatst worden. Want een grote trend tegenwoordig is, is om de bloemen niet op de taart te plaatsen maar er om heen. Dat kan als een krans om of onder de taart maar ook aan een mini backdrop.
Verse bloemen betekent niet direct eetbare bloemen. Maar die zijn er zeker wel! Als jullie op de bruidstaart verse bloemen hebben en ook sweets erbij willen. Dan raad ik aan om hiervoor eetbare bloemen te gebruiken. Zo blijven de gebakjes mooi intact en zijn ze helemaal eetbaar. Eetbare bloemen zijn wel in minder kleuren leverbaar dan hun niet eetbare variant en niet alle soorten zijn het hele jaar rond verkrijgbaar. Daarnaast is het mooi om eetbare bloemen op de bruidstaart te gebruiken als dit ook terugkomt in de smaak van de bruidstaart. Wat dacht je van een amandel cake met champagne crème en rozen-aardbei compote of bijvoorbeeld een honing cake met lavendel en framboos vulling?
Dan gaan we nu over op de gemaakte bloemen! Laten we beginnen met de eetbare suikerbloemen. Dit zijn voornamelijk bloemen die ik gebruik bij het maken van een 3d relief. Deze bloemen zijn wat kleiner en zijn niet gebonden op ijzerdraad waardoor ze dus gewoon eetbaar zijn. Deze kunnen dus prima mee gesneden en opgegeten worden met de bruidstaart.
Andere suikerbloemen zijn groter en complexer. Vooral wanneer bloemen een steel nodig hebben word deze gebonden op ijzerdraad en zijn daardoor niet eetbaar. Bloemen gemaakt van sugarpaste worden daarnaast heel hard en de bloemen van wafer paper zijn niet smaakvol.
De bloemen worden per stuk met de hand gemaakt (zelfs blaadje per blaadje) en daarna samengebonden of gearrangeerd op de bruidstaart. Groot voordeel is wel dat je deze van de bruidstaart af kunt halen en daarna bewaren onder een stolp als herinnering! Suikerbloemen vergaan niet, in daglicht zullen ze uiteindelijk alleen wat kleur verliezen. Daarnaast kunnen bloemen die vers niet op de taart kunnen, zoals lelies, als suikerbloem wel op de taart. Ook zit je niet vast aan de seizoenen zoals bij verse bloemen. Bijvoorbeeld pioenrozen zijn echte seizoensbloemen, maar van suiker kan ik ze het hele jaar door maken. Ook kunnen de bloemen in elke wenselijke kleur gemaakt worden.
Willen jullie bloemen op de bruidstaart en zijn jullie albij een bloemist geweest. Neem dan wanneer jullie langs komen voor de bruidsproeverij even het lijstje en/of moodboard mee over de bloemen. Dan kanik jullie advies geven over welke variant het beste werkt voor julliebruidstaart. Voor elke optie zijn er voor- en nadelen, maar ook bij elk soortbruiloft past een ander type net wat beter.